Skip to main content

İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Kıyı ve Liman Müh. Yüksek Lisans Programı

Program Hakkında Bilgi

Kıyı mühendisliği: Kara, su ve atmosferin birleşim bölgesi olan kıyı alanlarındaki, karmaşık ve çözümü zor çevresel etkilere maruz problemleri çözmeye çalışan bir bilim dalı olmakla birlikte kıyı alanlarındaki doğal süreçlerin ve insan faaliyetlerinin neden olduğu çeşitli problemleri ele alarak kıyı ve deniz alanlarının doğru planlanması, tasarımı ve yönetimine odaklanan İnşaat Mühendisliği’nin altında çok disiplinli bir bilim dalıdır. 

Çalışma alanları arasında, limanlar, kıyı alanlarında erozyon ve katı madde (sediment) taşımını, taşkınlar,  kıyı alanları yönetimi, küresel iklim değişikliğinin kıyı yapıları ve kıyı alanlarına etkileri ve kıyı ile açık deniz yapıları yer almaktadır. Planlama ve tasarımda başlıca çevresel etkiler olan rüzgâr, dalga, gel-git ve akıntılar dikkate alınır ve bu doğal etkiler anlaşılmaya çalışılır. Bu çevresel etkilerin yanı sıra deprem ve tetiklediği tsunami gibi doğal afetleri ve bunların kıyı alanlarındaki ve kıyı yapıları üzerindeki etkilerini çözmeye çalışır. Kıyı mühendisleri bu süreçlerin etkilerini incelemek ve azaltmak için bilimsel ilkeleri, matematik modelleri ve mühendislik tekniklerini birlikte kullanır. 

Bütün bunların yansıra günümüzde çözümlerin sürdürülebilir ve doğa temelli olması şartı gerek Avrupa Birliği gerekse Birleşmiş Milletler çevre raporlarına girmiştir. Disiplinler arası bir bilim dalı olan kıyı mühendisliği, küresel iklim değişikliği nedeniyle okyanus ve deniz alanlarında akıntı hidrodinamiği, fırtınaların neden olduğu dalgaların şiddetleri ve sıklıklarındaki artışın bilinmesi, deniz su seviyesi değişiminin belirlenmesi gibi konularda yegâne yetkin bilim dalı olarak ortaya çıkmıştır. Bu durum, dünyanın %70’inin denizlerle kaplı olduğu düşünüldüğünde insanlığı, alt yapıyı, gıda kaynaklarını ve ticareti ne kadar etkileyeceğinin önemini ortaya koymaktadır. Tüm bunların yanı sıra, fosil yakıtların yerini alacak yenilenebilir enerji kaynaklarının önemli bir kısmı da deniz alanlarında yer almaktadır ve bu konularda bilimsel araştırma ile uygulama çalışmaları hızla artmaktadır. Bu nedenle, açık deniz yüzer rüzgâr türbinleri, rüzgâr ve/veya dalga enerji sistemleri araştırma ve geliştirme safhasındadır. Dolayısıyla tüm bu konularda ulusal/uluslararası alanda yetişmiş mühendis ve bilim insanlarına ihtiyaç duyulmaktadır.

Kıyı ve Liman Mühendisliği Yüksek Lisans programı 2002 yılında eğitim ve öğretime başlamıştır. Bu programdan çok sayıda mezun verilmiştir ve mezunlar ulusal ve uluslararası düzeyde çalışma hayatına atılmışlardır. Bu programdan mezun olanlar ya akademik hayatta çalışmaya devam etmişler ya da kamu/özel sektörde yüksek mühendis olarak görev almışlardır. İnşaat mühendisliği anabilim dalında yer alan Kıyı ve Liman Mühendisliği programında, 5 Prof., 3 Doç., 2 Araştırma Görevlisi ve 1 Teknisyen olmak üzere geniş bir akademik ve idari kadro ile hizmet verilmektedir. 

Kıyı ve Liman Mühendisliği Yüksek Lisans Programı ile yukarıda belirtilen ihtiyaçlara cevap verecek nitelikte teknik eleman ve akademisyen yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. Programdan mezun olacak öğrencilerin başta akademik yaşam olmak üzere, kıyı ve liman mühendisliğinde planlama ve tasarım yapan ulusal ya da uluslararası şirketlerde, danışmanlık ve denetim ofislerinde, kamu kurumlarında iş bulma şansı yüksektir. Söz konusu öğrenciler, kıyı ve liman mühendisliği konularının yanı sıra, sayısal modelleme ve laboratuvar deneyimi olan; araştırma, deneysel çalışma, kalite-kontrol işlerine yatkın deneyimli mühendisler olarak yetiştirilmektedir.

Anabilim Dalı Başkanı

Prof. Dr. Bilge Doran
E-mail: doran@yildiz.edu.tr
İş Telefonu: 0212-3835130

Program Yürütücüsü

Prof. Dr. Yalçın Yüksel
E-mail: yuksel@yildiz.edu.tr
İş Telefonu: 0212-3835160

Vizyon

Kıyı ve Liman Mühendisliği Yüksek Lisans Programı, kıyı mühendisliği alanında eğitim, araştırma ve inovasyonda küresel bir lider olmayı amaçlamaktadır. Kıyı ve deniz alanlarını planlayan ve yöneten, kullanım ve koruma ilkelerini gözeten sürdürülebilir çözümleri geliştiren uzman mühendisleri yetiştirmektir.

 

Misyon

Kıyı ve Liman Mühendisliği Yüksek Lisans Programının misyonu, kıyı mühendislerini kıyı ve deniz alanlarında problem çözen ve yenilikçi araştırma girişimleri yardımıyla eğitmektir. Kıyı ve deniz alanlarındaki problemlere güncel, doğa ile dost ve dirençli çözümlerin öğretildiği kapsamlı eğitim planının sürdürülmesidir.

 

Eğitim Amaçları

EA1. Ulusal ve uluslararası özel sektör veya kamu kuruluşlarında yönetim veya uygulama kadrosunda çalışır.

EA2. Ulusal ve uluslararası araştırma-geliştirme kurumları veya sanayi kuruluşlarında bilimsel ve teknolojik çalışmalara katkıda bulunur.

EA3. Eğitimlerini yurtiçi/yurtdışı üniversitelerde doktora düzeyinde sürdürür.

EA4. Devlet veya vakıf üniversitelerinde akademisyen olarak görev alır.

Kayıt Kabul Şartları

Kıyı ve Liman Mühendisliği Yüksek Lisans Programı kıyı, deniz ve liman mühendisliği konularında temel bilgi ile donatıp teorik bilgiyi pratik bilgilerle birleştiren,  sürdürülebilirliği dikkate alarak ve yeniliklere adapte olarak planlama ve tasarım yapabilen  yüksek mühendis yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca günümüzde kıyı ve liman mühendisliği ile ilgili olarak kıyı alanları ve denizlerimizde çevreye duyarlı sürdürülebilir tasarımlar konusunda lisansüstü öğrencilerin aktif rol almasını sağlamak da programın amaçlarından biridir. Bu sebeple Kıyı ve Liman Mühendisliği Yüksek Lisans programı İnşaat Mühendisliği (Alan İçi) olmak üzere, Çevre Mühendisliği, Jeoloji Mühendisliği, Jeofizik Mühendisliği, Gemi İnşaatı ve Denizcilik Mühendisliği (Alan Dışı) lisans programlarından mezun olmuş mühendisleri kabul ederek eğitim vermeyi hedeflemektedir.  Alan dışı lisans programlarından gelen mezunlar Bilimsel Hazırlık okumak koşulu ile bu programda eğitimlerine başlarlar.

 

Kıyı ve Liman Mühendisliği Yüksek Lisans programına başvuru ve kabulde, Yıldız Teknik Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği ve buna dair Senato Esasları gereğince aşağıdaki koşullar aranmaktadır:

1. Genel Başvuru Esasları:

a) Bir lisans diploması sahibi veya başvuru tarihlerinde lisans mezunu olabilecek durumunda olmak,

b) Kıyı ve Liman Mühendisliği Yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların, lisans diplomasına ve sayısal puan türünde 55’ten az olmamak üzere ALES puanına sahip olmaları gerekir. 

2. Yabancı Dil Yeterlik:

Programa kaydı yapılan öğrencilerin derslere başlamak için:

Yabancı dil şartını (İngilizce dilini en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde kullandığına dair belge) sağlaması gereklidir.

İki dönem sonunda yabancı dil şartını sağlayamayan öğrencinin program ile ilişiği kesilir.

3. Diğer Hususlar:

Teze başlamak için:

İş Sağlığı ve Güvenliği hususunda UZEM tarafından koordine edilen sertifikayı alması gerekir.

4. Değerlendirme:

Kıyı ve Liman Mühendisliği Yüksek lisans programına başvuruda ALES puanına ek olarak lisans not ortalaması, yazılı olarak yapılacak bilimsel değerlendirme ve/veya sözlü mülakat sonucu da değerlendirmeye alınacaktır. Bilim sınavının yazılı ve/veya sözlü yapılması durumunda yazılı sınavının giriş sınav notu üzerindeki ağırlığı en az %60 olacaktır. Buna göre başvuran bütün adayların genel başarı notu, ALES puanının %50’si, lisans AGNO’sunun %25’i ve giriş sınavı notunun %25’i dikkate alınarak hesaplanır. Bir adayın lisansüstü giriş sınavında başarılı sayılabilmesi için genel başarı notunun en az 60/100 olması gerekir.

5. Başvurularda kullanılan belgeler için YÖK’ün belirlediği geçerlilik süreleri dikkate alınır.

Öğretim Kadrosu

Öğretim Üyesinin Adı-SoyadıAkademik UnvanıAraştırma Alanları
Yalçın YÜKSELProf. Dr.https://avesis.yildiz.edu.tr/
Esin ÇEVİKProf. Dr.https://avesis.yildiz.edu.tr/
Bülent BAYRAMProf. Dr.https://avesis.yildiz.edu.tr/
Şükrü ERSOYProf. Dr.https://avesis.yildiz.edu.tr/
Berna AYDOĞANProf. Dr.https://avesis.yildiz.edu.tr/
H. Anıl GÜNERDoç. Dr.https://avesis.yildiz.edu.tr/
Mehmet ÖZTÜRKDoç. Dr.https://avesis.yildiz.edu.tr/
Cihan ŞAHİNDoç. Dr.https://avesis.yildiz.edu.tr/
Yeşim ÇELİKOĞLUDoç. Dr.https://avesis.yildiz.edu.tr/

Ders Planı

Kıyı ve Liman Mühendisliği Yüksek Lisans derecesi almak için program, toplam yirmi bir krediden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, “Seminer” dersi, “Araştırma Yöntemleri ve Bilimsel Etik” dersi, “Uzmanlık Alan Dersi” ve tez çalışmasından oluşur. Seminer dersi ve tez çalışması kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Uzmanlık Alan Dersi ise 3 kredi olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Öğrenci yüksek lisans öğrenimi süresince toplam derslerden en az beşini Kıyı ve Liman Mühendisliği programında tanımlanan derslerden almalıdır. Bu derslerden en az dördünü ise “Araştırma Yöntemleri ve Bilimsel Etik” dersi dışındaki zorunlu olarak tanımlanan türdeki derslerden seçmelidir. Öğrenci tez danışmanının önerisi ve tez konusu ile uyumlu olarak farklı lisansüstü programlardan ders alabilir. Yüksek Lisans programına yeni kayıt yaptıran öğrenci öncelikle Program yürütücüsünün danışmanlığında derslerini seçer ancak en geç ikinci yarıyılda tez danışmanını belirlemesiyle bundan sonraki derslerini tez danışmanı ile seçmektedir

 

Alt Yapı

İnşaat Fakültesi bünyesinde toplamda 5000 m2’lik bir alanda faaliyet gösteren Hidrolik ve Kıyı-Liman Mühendisliği ile Hidrodinamik Araştırma Laboratuvarları, öğrenci ve akademisyenlere araştırma ve eğitim amaçlı faaliyetler yanında, döner sermaye yönetmeliği çerçevesinde üniversite-sanayi iş birliklerine de hizmet sunmaktadır.

 

Mezunlarımız, Çalıştıkları Kurumlar, Tezler ve Çıktıları

Son beş yılda Kıyı ve Liman Mühendisliği alanında tezlerini tamamlayarak mezun olan öğrencilerimizin, programımızın eğitim amaçları hedeflerine uygun olarak çalıştıkları kurumlar aşağıda verilmiştir. Ayrıca tezler ve bu tezlerden üretilen makale, bildiri ve patent sayılarını da aynı tabloda görebilirsiniz.

Kıyı ve Liman Mühendisliği Alanında tezlerini tamamlayarak mezun olan öğrencilerimizin, programımızın eğitim amaçları hedeflerine uygun olarak çalıştıkları kurumlar aşağıda verilmiştir.

 

Dış Paydaşlarımız ve Danışma Kurulu