Skip to main content

İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Yapı Malzemeleri Yüksek Lisans Programı

Program Hakkında Bilgi

İnşaat mühendisi yaptığı tasarımlarda veya uygulamalarda, mevcut malzemelerden ihtiyaca en uygun olanını seçer ya da ihtiyaca uygun olan malzemeyi üretir. Bu amaçla sağlamlığı, işlevselliği ve ekonomikliği bir arada düşünmek zorundadır. Yapı malzemelerinin seçiminde, malzeme özelliklerinin ve üretim yöntemlerinin geliştirilmesinde, malzeme dayanımının tükenmesini doğuran nedenlerin teşhis ve tedavisinde “Yapı Malzemesi Bilimi”ne ihtiyaç duyulmaktadır. Önceleri uygulama tecrübesine dayanan pratik ve teorik kavramlardan oluşan yapı malzemesi bilgisi, günümüzde araştırma ve uzmanlık alanı genişleyen ve deneylere dayanan bir bilim dalı olmuştur. Yapı teknolojisindeki ve malzeme bilimindeki hızlı gelişmenin sonucu olarak günümüzde, sadece statik-betonarme projesi hazırlayan inşaat mühendisleri yerine, malzeme ve işçilik açısından en kaliteli ve en ekonomik tasarım ve imalatları da planlayabilen sorumlu, yetkin, güvenilir inşaat mühendislerine ihtiyaç duyulmaktadır. Son yıllarda hayata geçirilen Marmaray Projesi, Avrasya Tüneli, Yavuz Sultan Selim Köprüsü vb. projelerde yer alan yapı malzemeleri de AR-GE faaliyetleri yürütüldükten sonra ancak üretimde kullanılabilmiştir. Bu projelerde yapı malzemeleri alanında yüksek lisans ve/veya doktora eğitimini tamamlamış inşaat mühendisleri görev almış, AR-GE faaliyetleri üniversitelerimiz laboratuvarlarında sürdürülmüştür.

2021 yılına kadar Yapı Malzemeleri alanında uzmanlaşmak isteyen adaylar, Yapı Programı bünyesinde çalışmalarını yürütmüş, bu yıla kadar 17 YL tezi tamamlanmıştır. 10.06.2021 günlü 2021/05-05 sayılı YTÜ Senato kararı ile önerilen, 24.06.2021 tarihinde Yükseköğretim Yürütme Kurulu tarafından açılması uygun bulunan programımız, 2021-2022 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarıyılında öğrenci almaya başlamıştır. İnşaat Mühendisliği Lisans programı bünyesinde yer alan Yapı Malzemeleri Çalışma Grubunda, 5 Prof., 3 Dr. Öğr. Üyesi, 6 Araştırma Görevlisi ve 1 Teknisyen ile geniş bir akademik ve idari kadro ile Yapı Malzemeleri YL Programında da hizmet vermektedir. 

Yapı Malzemeleri Yüksek Lisans Programı ile yukarıda belirtilen ihtiyaçlara cevap verecek nitelikte teknik eleman ve akademisyen yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. Programdan mezun olacak öğrencilerin başta akademik yaşam olmak üzere, yapı malzemeleri, özellikle hazır beton ve prefabrik beton eleman üreten tesislerde, tarihi yapıların restorasyon çalışmalarında, önemli projelerde, danışmanlık ve denetim şirketlerinde, kamu kurumlarında iş bulma şansı yüksek olmaktadır. Söz konusu öğrenciler malzeme bilgisinin yanı sıra, laboratuvar deneyimi olan; araştırma, deneysel çalışma, kalite-kontrol işlerine yatkın deneyimli mühendisler olmaktadır.

Anabilim Dalı Başkanı

Prof. Dr. Bilge Doran
E-mail: doran@yildiz.edu.tr
İş Telefonu: 0212-3835130

Program Yürütücüsü

Prof. Dr. Nabi Yüzer
E-mail: nyuzer@yildiz.edu.tr
İş Telefonu: 0212-3835240

Vizyon

Yapı malzemeleri alanında eğitim, araştırma ve inovasyon yönünden küresel ölçekte tanınır bir program olmaktır.

Misyon

Yapı malzemeleri alanında küresel ölçekteki sorunların çözümünde söz sahibi, toplumun ihtiyaçlarına yönelik özgün ve sürdürülebilir fikirler ile uygulamaları hayata geçirebilecek bireyler yetiştirmektir.

Eğitim Amaçları

EA1. Ulusal ve uluslararası özel sektör veya kamu kuruluşlarında yönetim veya uygulama kadrosunda çalışır
EA2. Ulusal ve uluslararası araştırma-geliştirme kurumları veya sanayi kuruluşlarında bilimsel ve teknolojik çalışmalara katkıda bulunur
EA3. Eğitimlerini yurtiçi/yurtdışı üniversitelerde doktora düzeyinde sürdürür
EA4. Devlet veya vakıf üniversitelerinde akademisyen olarak görev alır

 

Kayıt Kabul Şartları

Yapı Malzemeleri Yüksek Lisans Programının amacı yapı malzemelerinin özellikleri, üretimi, kalite kontrolü ve servis süresi hakkında bilgi vermeyi amaçlamaktadır. Ayrıca günümüzde kullanılmakta olan mevcut yapı malzemelerinin geliştirilmesi dışında yeni yapı malzemelerin tasarlanması konusunda lisansüstü öğrencilerin aktif rol almasını sağlamak da programın amaçlarından biridir. Bu sebeple açılması istenen program İnşaat Mühendisliği disiplinindeki (Alan İçi) bilim dallarını içermekte ve bu alanlardan mezun olmuş lisans öğrencilerine yapı malzemeleri alanında lisansüstü eğitim vermeyi hedeflemektedir. Ayrıca Çevre Mühendisliği, Mimarlık, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği  Kimya Mühendisliği ve Jeoloji Mühendisliği disiplinleri (Alan Dışı) mezunları da Bilimsel Hazırlık okumak koşulu ile programdan yararlanabilmektedir.

Yapı Malzemeleri Yüksek Lisans programına başvuru ve kabulde, Yıldız Teknik Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği (2024) ve buna dair Senato Esasları (2024) gereğince aşağıdaki koşullar aranmaktadır:

1. Genel Başvuru Esasları:

a) Bir lisans diploması sahibi veya başvuru tarihlerinde lisans mezunu olabilecek durumunda olmak,

b) Yapı Malzemeleri Yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların, lisans diplomasına ve sayısal puan türünde 55’ten az olmamak üzere ALES puanına sahip olmaları gerekir. 

2. Yabancı Dil Yeterlik:

Programa kaydı yapılan öğrencilerin derslere başlamak için:

Yabancı dil şartını (İngilizce dilini en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde kullandığına dair belge) sağlaması gereklidir.

İki dönem sonunda yabancı dil şartını sağlayamayan öğrencinin program ile ilişiği kesilir.

3. Diğer Hususlar:

Teze başlamak için:

İş Sağlığı ve Güvenliği hususunda UZEM tarafından koordine edilen sertifikayı alması gerekir.

4. Değerlendirme:

Yapı Malzemeleri Yüksek lisans programına başvuruda ALES puanına ek olarak lisans not ortalaması, yazılı olarak yapılacak bilimsel değerlendirme ve/veya sözlü mülakat sonucunun da değerlendirmeye alınacaktır. Bilim sınavının yazılı ve sözlü yapılması durumunda yazılı sınavının giriş sınav notu üzerindeki ağırlığı en az %60 olacaktır. Buna göre başvuran bütün adayların genel başarı notu, ALES puanının %50’si, lisans AGNO’sunun %25’i ve giriş sınavı notunun %25’i dikkate alınarak hesaplanır. Bir adayın lisansüstü giriş sınavında başarılı sayılabilmesi için genel başarı notunun en az 60/100 olması gerekir.

5. Başvurularda kullanılan belgeler için YÖK’ün belirlediği geçerlilik süreleri dikkate alınır.

Öğretim Kadrosu

Öğretim Üyesinin Adı-SoyadıAkademik UnvanıAraştırma Alanları
Nabi YÜZERProf. Dr.https://avesis.yildiz.edu.tr/nyuzer
Mücteba UYSALProf. Dr.https://avesis.yildiz.edu.tr/mucteba
Özgür ÇAKIRProf. Dr.https://avesis.yildiz.edu.tr/cozgur
Nihat KABAYProf. Dr.https://avesis.yildiz.edu.tr/nkabay
Orhan CANPOLATProf. Dr.https://avesis.yildiz.edu.tr/canpolat
Serhan ULUKAYADr.Öğr.Üyesihttps://avesis.yildiz.edu.tr/serhanu
Didem OKTAYDr.Öğr.Üyesihttps://avesis.yildiz.edu.tr/dyasar
Abdullah H. AKÇADr.Öğr.Üyesihttps://avesis.yildiz.edu.tr/aakca

Ders Planı

Yapı Malzemeleri Yüksek Lisans derecesi almak için program, toplam yirmi bir krediden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, “Seminer” dersi, “Araştırma Yöntemleri ve Bilimsel Etik” dersi, “Uzmanlık Alan Dersi” ve tez çalışmasından oluşur. Seminer dersi ve tez çalışması kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Uzmanlık Alan Dersi ise 3 kredi olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Öğrenci yüksek lisans öğrenimi süresince toplam derslerden en az beşini Yapı Malzemeleri programında tanımlanan derslerden almalıdır. Bu derslerden en az dördünü ise “Araştırma Yöntemleri ve Bilimsel Etik” dersi dışındaki zorunlu olarak tanımlanan türdeki derslerden seçmelidir. Öğrenci tez danışmanının önerisi ve tez konusu ile uyumlu olarak farklı lisansüstü programlardan ders alabilir.

 

Alt Yapı

İnşaat Fakültesi bünyesinde toplamda 1000 m2’lik bir alanda faaliyet gösteren Yapı Malzemeleri Laboratuvarı, öğrenci ve akademisyenlere araştırma ve eğitim amaçlı faaliyetler yanında, döner sermaye yönetmeliği çerçevesinde üniversite-sanayi işbirliklerine de hizmet sunmaktadır.

 

Mezunlarımız, Çalıştıkları Kurumlar, Tezler ve Çıktıları

Son beş yılda Yapı Malzemeleri alanında tezlerini tamamlayarak mezun olan öğrencilerimizin, programımızın eğitim amaçları hedeflerine uygun olarak çalıştıkları kurumlar aşağıda verilmiştir. Ayrıca tezler ve bu tezlerden üretilen makale, bildiri ve patent sayılarını da aynı tabloda görebilirsiniz.

 

Dış Paydaşlarımız ve Danışma Kurulu

Yapı Malzemeleri Alanında tezlerini tamamlayarak mezun olan öğrencilerimizin, programımızın eğitim amaçları hedeflerine uygun olarak çalıştıkları kurumlar aşağıda verilmiştir.

İnş. Yük. Müh. Sinem KOLGUİnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı
İnş. Yük. Müh. Mehmet YILDIRIMKarayolları Genel Müdürlüğü Str. Gel. Daire Bşk. Şube Müdürü
İnş. Yük. Müh. İdris ATABAYZeytinburnu Belediyesi Teknik Başkan Yardımcısı
İnş. Müh. Nusret SUNAİlke Mühendislik Ltd. Şti.
İnş. Yük. Müh. Cemal AKÇACEMA Mühendislik ve Proje A.Ş.
İnş. Müh. Cem KAFADARİnşaat Bilişim Ltd. Şti.
İnş. Müh. Reşat SönmezTürkiye Hazır Beton Birliği Genel Sekreteri